Mizeria Ieslei + Umilinţa Crucii = un Dumnezeu Personal

Anul acesta m-am gândit mai mult ca oricând la mizeria ieslei de Crăciun.

Ne-am obişnuit cu o iesle lustruită şi dichisită desprinsă parcă din basmele copilăriei, un loc care te îmbie să fii prezent acolo. Un loc care sclipeşte fiind curăţat cu multă vreme înainte de câteva firme de curăţenie, un loc în care şoriceii zburdă plini de veselie şi salubritate, un loc în care animalele sunt parcă interesate să dea o „mână de ajutor” la ce se întâmplă acolo, o scenă din care lipseşte sângele şi placenta, plânsul bebeluşului şi epuizarea Mariei.

Această imagine falsă are de a face cu
incapacitatea noastră de a înţelege şi accepta schimbarea de paradigmă pe care Dumnezeu o aduce odată cu întruparea Logosului.

M-am întrebat, oare nu se putea o casă de poposire? Doar era un copil care se năştea! Oare câţi copii se năşteau în micul Betleem în acea zi? Oare compasiunea pentru o mamă tânără care naşte nu exista? De ce o iesle? Dar întrebările merg mai departe. De ce o cruce? De ce o moarte aşa de umilitoare? De ce o moarte pentru un tâlhar, de ce nu o moarte pentru un soldat? De ce?

Dacă până la iesle, Dumnezeu era mai mult instituţional, te puteai apropia de EL prin intermediul preoţilor şi templului, iar mântuirea era naţională, intermediată instituţional, mizeria Ieslei şi umilinţa Crucii ne aduc înainte un Dumnezeu care a schimbat cu adevărat regulile „jocului”. Ele au fost anunţate de Ieremia şi alţi prooroci vorbind despre noul Legământ, dar schimbările au fost făcute de EL, „in persona Christi”.

Ieslea şi Crucea ne aduc înainte un Dumnezeu personal, un Dumnezeu de care te apropii în persoană şi i te închini lui personal, un Dumnezeu îmbrăcând natură de rob, un Dumnezeu care rupe definitiv perdeaua ce opreşte accesul la EL, un Dumnezeu care nu mai foloseşte instituţii sau popoare pentru a mântui, un Dumnezeu PERSONAL.

Dar un Dumnezeu care te mântuieşte personal te va şi judeca personal.
Eşti pregătit? El este!
0 Responses