Crâmpeie de istorie baptistă pe meleaguri sălăjene

Duminică,  31 Octombrie, Biserica Baptistă din Jibou a sărbătorit 20 de ani de la inaugurarea noii clădiri a Bisericii. În cadrul serviciului de dimineață  s-a citit un scurt istoric al Bisericii.Şi dacă "Istoria înseamnă oameni" e extraordinar de urmărit cum Dumnezeu îi conduce pentru împlinirea scopurilor Sale!
SCURT ISTORIC PRIVIND BISERICA BAPTISTĂ JIBOU

În zona noastră cuvântul Scripturii privind pocăinţa, a fost predicat de către fratele TIRBAN TEODOR, venind dinspre Bihor în satul Jac.
În anul 1860, primii care s-au întors la Domnul înfăptuind botezul pocăinţei, au fost fratele Mastan şi străbunica mea Mureşan Nastasia, care era sora de corp cu fratele Mastan.

Prin fratele Mastan, cuvântul lui Dumnezeu s-a predicat şi în satul Brebi, unde s-a întors la Domnul şi un tânăr pe nume Bălănean Ioan.
În anul 1915 fratele Bălănean Ioan s-a mutat la Jibou, si de aici începe istoria Bisericii Baptiste din Jibou.

Fratele Bălănean a fost primul slujitor şi pastor al bisericii din Jibou, dar în acelaşi timp şi misionar care a dus vestea Evangheliei umblând pe jos din sat în sat.
Prima adunare este în casa fratelui Bălănean, pe str. Horea, puţin mai sus de actuala Biserică, unde se adunau cu regularitate un mic număr de credincioşi.
Ulterior adunarea s-a mutat în casa fratelui Abraham Vasile pe str. Gării nr.6, unde a funcţionat până în anul 1970.

În anul 1970 adunarea s-a mutat la actuala adresă str. Horea nr.7 în casa construită şi donată de către fratele Bălănean, special pentru Biserică.

În anul 1964 fratele Bălănean a trecut în veşnicie, şi lucrarea a fost condusă între anii 1964 – 1968 de către fratele pastor Alexa Taloş, între 1968 - 1972 de către fratele pastor Coldea Ioan, între 1975-1989 de către fratele pastor Ilieş Ioan, între 1990 -1997 de către un grup de prezbiteri format din Chiş Vasile, Rauca Petru, Drăgan Ioan, Chiş Ioan, Hosu Ioan, Bălănean Ioan, şi responsabilul Bisericii Tămaş Valer, iar din 1997 şi până în prezent de către fratele pastor Teofil Mihoc.
În anul 1990, pentru 2 luni, a fost pastor fratele Ioan Brisc, apoi a plecat în SUA.
Evoluţia numărului de membri, a fost următoarea:
                1968 = 70 pers.
                1972= 100 pers.
                1989= 150pers.
                1997= 240 pers.
                2010 = 300 pers.

În anii comunismului lucrarea spirituală a bisericii a înaintat cu greu dar a avansat constant.
În vechea biserică problema foarte dificilă era cea a spaţiului, care devenea în urma creşterii numărului de membri şi persoane ce frecventau biserica, tot mai aglomerat, cu aer greu respirabil şi totală stare de inconfort.
De fapt aceasta era una din politicile conducerii acelei vremi, bisericile să devină locuri unde datorită aglomeraţiei şi inconfortului oamenii să nu mai meargă acolo.

Oricâte demersuri am făcut la organele centrale şi zonale pentru aprobarea extinderii bisericii, ne loveam de acelaşi zid voalat: - în societatea comunistă biserica trebuie să dispară, nu să se extindă.
În anul 1987 primarul oraşului nostru declara cu sus şi tare, că atâta vreme cat este dansul primar, pocăiţii nu-şi vor construi biserica, şi nu era de multă vreme primar.

Aşa a şi fost, numai că dacă oamenii fac istoria, am văzut încă odată că Cel ce o conduce este DUMNEZEU.
După un an de zile, în 1988 primarul oraşului a fost schimbat pe neaşteptate, şi în primăvara anului 1989, DUMNEZEU, ne-a deschis o uşă discretă în „casa cezarului” şi am primit o autorizaţie de extindere a bisericii cu 4 metri, şi un accept tacit de a construi o clădire nouă împrejurul celei vechi.

A fost un act de curaj şi de mare încredere în DUMNEZEU, ca în plină putere comunistă, care demola biserici, noi să construim o biserica nouă cu o autorizaţie ce prevedea doar extinderea cu 4 metri a unei case.
DUMNEZEU a fost de partea noastră şi la sfârşitul lunii iulie 1989 am început construirea.
A fost o minune divină, şi oamenii care treceau pe stradă nu puteau să creadă că dintr-o zi în alta se schimba aşa de mult înfăţişarea noii construcţii.

În două săptămâni de lucru continuu, printr-o unitate si dedicare sfântă a întregii adunări, fundaţia şi zidurile au fost terminate.
După o pauza de 4 zile, necesară pentru întărirea zidurilor şi a structurii de rezistenţă, biserica a fost acoperită, iar clădirea veche rămasă în interior, s-a demolat şi s-a scos afară pe geam.

De abia acum s-au alertat organele de securitate, s-a declanşat o anchetă şi am fost chemaţi să dăm socoteală pentru lucrarea executată. Mâna cea bună a DOMNULUI a fost însă de partea noastră şi aici, şi cercetările s-au întins până în iarnă… şi în decembrie a venit Revoluţia.

L-am slăvit pe DUMNEZEU pentru îndurarea şi Harul Său. EL ne-a dat biruinţa.
În primăvara anului 1990 prin providenţa divină, am fost vizitaţi de un grup de fraţi din Anglia conduşi de fratele pastor Peter Birchinall, care ne-au ajutat să finisăm biserica în întregime.
A fost din nou mâna şi Harul lui DUMNEZEU pentru noi.

A urmat în primăvara anului 1991 cel mai mare botez din istoria Bisericii, când peste 30 de persoane au încheiat legământ cu DOMNUL.
De atunci, lucrarea a continuat în unitate şi părtăşie, şi am simţit în toţi aceşti ani, Harul şi purtarea de grija a lui DUMNEZEU.

A Lui să fie Slava!

A consemnat Tămaş Valer.
4 Responses
 1. Raluca Says:

  Domnul sa Binecuvanteze mai departe aceasta lucrare si sa aduca cat mai multi pe drumul cel bun. Domnul sa le dea Har si Intelepciune celor care conduc aceasta Biserica. GBY all


 2. petru ,spania Says:

  da,multumim Domnului pentruca el a purtat biserica si tot mai vrea sa o poarte.A Lui sa fie slava acum si in veci de veci.


 3. Mia Says:

  Multumesc Domnului ca am avut bucuria sa fiu partasa in mica masura la aceste evenimente Sfinte acum 20 de ani .. Domnul sa va intareasca mai departe pe calea Lui .. Salutari sfinte tuturor


 4. Anonim Says:

  felicitari am lucrat si eu la biserica voastra pe cind era pastor ilies ioan